Gisteravond na een gezellig diner weer richting hotel.

image

Vanmorgen was ik op tijd wakker, na het ontbijt ging ik lopend naar het Sint Jacobshuis. Dit is een Nederlands inloophuis voor pelgrims, het was er best gezellig en na een kopje koffie en informatie, ging ik richting de kathedraal. Ik ben per slot van rekening voor de wierrook slinger ceremonie hier naar toe gefietst. Dat werd je niet zomaar gegunt. Eerst moest je de hele pelgrim mis bijwonen, wat overigens geen straf was. Wel was de kathedraal erg vol, het werd staan dus.

image

Aan het eind van de mis ging dan eindelijk het wierrookvat aan de slinger. Zes sterke kerels trokken aan touwen. Nu begreep ik ook waarom het na de mis was. Ze wilden de pastoor heel houden. Het vat slingerde vlak langs het altaar. Om een voorstelling hiervan de krijgen, bekijk het dan eens op YouTube.

 

image

Nu zit ik in een mooi hotel in het centrum en de vlucht is geboekt. Morgen ga ik op de fiets voor de laatste 250 kilometer naar Cabo Finisterre. Een gedeelte van de bagage laat ik hier achter.Lange broeken en truien verwacht ik niet nodig te hebben.Na de kerk heb ik koffie gedronken met een groep Nederlanders. Ik nam al gauw afscheid, de terugreis en een ander hotel moesten geboekt worden. Dat naar aanleiding van tips welke ik gekregen had in het Sint Jacobshuis.

Vanmiddag heb ik lekker door de stad gedwaald en een mooi fietsshirt gescoord. Ik heb nog enkele foto’s gemaakt en wat gegeten. Vanavond weer een afspraak voor weer een afscheidsdiner.

image

Morgen spring ik wederom op de fiets dus. Jammer voor degene die mijn berichtjes zat zijn, er volgen er nog een paar.
Waarom Cabo Finisterre? Omdat juist daar de legende begint (de kist met het lichaam van Jacob spoelde daar aan) en juist daar hoort de pegrimage te eindigen. Daar gooiden de pelgrims hun schoenen in de oceaan omdat men heel lang heeft gedacht dat de aarde er daar ophield Finis (EINDE) terra (LAND).

 

Nu moet ik volgens dezelfde traditie mijn fiets in de plomp gooien!!!!!! Ik twijfel nog.

 

 

 

3 thoughts on “Santiago de Compostela, Spanje (De wierook slingerceremonie)

 1. Je fiets in de plomp gooien in tijden van crisis. Knettergek! En daarnaast zijn er heel veel mensen die je heel erg blij kunt maken met een fiets. Er zijn namelijk genoeg mensen die geen fiets hebben over de hele wereld. Maar je hoeft het natuurlijk niet zo ver te zoeken. Een van je zonen heeft ook geen fiets, de middelste geloof ik… Ik denk dat God dat ook wel goed zal vinden hoor ;-).
  Leuk verhaaltje weer. En mooi dat je nog maar 250 kilometer hoeft te rijden. Succes nog even.
  En wanneer kom je thuis? Het lijkt mij logisch dat al je volgers je groots zullen onthalen op de Roosje Vos 🙂

  Groeten,

  Jos (je middelste zoon)

 2. Wij zouden het ook niet doen. Het is echt zonde. En wat denk je wat voor schade je aan het milieu toebrengt.

  Ik heb Rick net mijn fiets geschonken, dus ik offer met dan wel weer op om de fiets af te rijden.;-)

  Succes met laatste 250 kilometer. We hopen dat het weer net zo mooi blijft als dat je nu hebt. De voorspellingen zijn redelijk tot goed. Helemaal als je het vergelijkt met het weer hier.

 3. Fijne terugreis !! 🙂 jammer dat je verslag ophoud. Misschien kan je je eigen soap beginnen is te leuk dit 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.