image
Cruz de Ferro, hier ligt nu 25 kilogram Noordpier

Vandaag niet veel opgeschoten, het viel ook niet mee om met een steen van 25 kilo 1.520 meter omhoog te fietsen. Wel weer een supermooie dag met schitterend weer en een hele mooie klim…

Nadat ik van de steen (ex-noordpier) verlost was viel er een hele last van mij af. Het was overigens een wel een pittige klim. Vanmorgen om 07:30 uur zat ik al op de fiets en om 11.00 stond ik op de top bij Cruz de Ferro. Nadat ik mijn steen op de juiste plek had neergelegd en een foto gemaakt had, volgde er een hele mooie afdaling waarbij eerst de nederzetting Manjadin aangedaan werd.

image
Manjadin

Het is eigenlijk een verlaten dorp, maar een zonderlinge liefhebber van de camino heeft er een bijzonder ontmoetingspunt van gemaakt. Verse koffie staat er klaar met een koekje etc. en natuurlijk de bus voor een donatie.

Na Manjadin klom het weer naar 1.540 meter (ver boven mijn haargrens). Er volgde een spectaculaire afdaling met stukken van meer dan 20%. Onderweg passeerde ik nog het dorpje Acebo. Welke ook heel oud en mooi is.

image

Uiteindelijk om 14:00 uur kwam ik in het eveneens hele mooie plaatsje Molinaseca aan, waar ik nagenietend van de gigantische
mooie tocht samen met Theo, een mede fietser uit Zaandam, de lunch naar nuttigde. Omdat het genieten van de vergezichten zoveel tijd in beslag genomen heeft, besloten we om een auberque te zoeken in Ponferrada. Welke we ook vonden op een alweer goede plek vlakbij het historische centrum. Ook dit is weer zo’n hele mooie Spaanse stad met een heel goed bewaard gebleven fort, kompleet met kantelen. Al met al alweer een hele mooie dag.

image

8 thoughts on “Ponferrada, Spanje

 1. Geweldig Cees. Je schrijft ontzettend leuk. Ik ben ervan overtuigd dat vele mede pelegrinos en pelegrinas elke avond uitzien naar jouw humoristische verhalen. In manjarin heb ik ooit een tempeliers ritueel meegemaakt. In ponferrada is een echt tempeliers kasteel.
  Neem morgen na villafranca del bierzo de camino duro. Een prachtige route hoog door de bergen. Ik geniet enorm van je verhalen en bevind me weer opde camino. Onze mies kent dit stuk ook heel goed. O Cebreiro is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Je doet t geweldig. Groetjes vanuit Guardamar del Segura.

 2. Cees, ik vind dat je het hartstikke goed doet.
  Dat je mooie dingen ziet, beleefd en meemaakt.
  Ik wens je een goede reis, want je bent er bijna Burgos heb je al gehad.
  Veel fietsplezier en geniet van je tocht.
  Veel liefs tante Aat.

 3. Hoi Cees, ik vind het heerlijk om je verslagen te lezen.
  Heb het laatste stuk vanaf Leon naar Santiago samen met Gerda gelopen.Door jouw verhalen beleef ik alles weer opnieuw heb er ook echt heel erg van genoten, veel mooie plaatsjes leuke ontmoetingen bijzondere slaapplaatsen lekker eten, maar soms ook afzien!
  Ik heb mijn foto’s erbij gepakt en Gerda d’r boek en leef helemaal met je mee,
  ben zelfs jaloers op je.
  Nog veel gezellige dagen, rustig fietsen en heel veel genieten!!
  Groetjes mies

 4. Hallo Cees, Wat weer een mooie belevenissen de afgelopen dagen, echt heel leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt. Wij vinden het geweldig, gisteren op verjaardag bij Thea hebben wij het natuurlijk over je gehad, iedereen is apetrots op je, en wij vinden het zo bijzonder dat je dit doet, helemaal alleen! de meeste mensen moeten er niet aan denken om zo’ n trip alleen te maken, jij ,doet het gewoon! Maar als ik het zo lees is het ook de beste manier om veel mensen te ontmoeten, en te spreken. Leuk hoor! Voor morgen weer veel plezier, en lekker genieten. groetjes van John en Annelies

 5. Hoi Cees,
  Weer een mooi verhaal vandaag met leuke foto’s. Ook waar je voor (de) paal staat. Zo te zien zijn er altijd mensen die een foto van je willen maken.
  Groet,

 6. hallo cees , ik liep twee verhalen op achter ! dus onder het genot van ’n lekker kopje koffie gelezen ,geweldig ,en weer van die leuke foto’s ! ik zal straks je verhalen missen als je weer thuis bent .
  Cees voor morgen, veel plezier ,en kijk uit naar je volgende verslag !
  groetjes
  Henk & Agnes

 7. Leuk, Cees!
  Wat zul je blij zijn dat je dat brok noordpier eindelijk kon lozen zeg! Hopelijk fiets je voorlopig even onder de haargrens, dat lijkt me wat warmer ;).

  Succes nog even!
  Groetjes,
  Bob

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.