De eerste 25 kilometer vandaag waren wat saai. Het waren rechte wegen en weinig dorpjes, wel veel klimmetjes. Net nadat we in een heel saai plaatsje koffie hadden gedronken barste het spectakel los. Mooie slingerweggetjes, hele mooie plaatsen en heerlijk geurende bossen.

Klooster in Samon
Klooster in Samon waarvan de barok gevel is in 1951 gerenoveerd

De eerste plaats waar we (Theo en ik) stopten was Samos, heel gezellig en met een schitterend oud klooster. Deze wordt nog bewoond door een paar monniken en doet verder dienst als albergue. De barok gevel is in 1951 gerenoveerd en het werd voor het eerst genoemd in de 6de eeuw. Voor wie dat niet gelooft, ik heb het gecontroleerd.

In het zelfde dorp staat ook een cypres boom van meer dan 1000 jaar oud, dat klopt want ik heb hem omgezaagd en de jaarringen geteld.

Terras Portomarín
Op het terras in Portomarín

De volgende stad Sarria stelde niet veel voor, een rechte weg door het centrum en weinig historie. Dat kan niet gezegd worden van Portomarín. Die (oude) stad is ondergedompeld in een stuwmeer, maar op een heuvel weer opgebouwd. Het bijzondere is dat men de heel oude gebouwen steen voor steen heeft afgebroken en weer opgebouwd in het nieuwe Portomarín. Dit is zo slim gedaan dat het nu een heel mooi ontmoetings punt is geworden van veel pelgrims. Hier kwamen we weer een paar Duitse fietsers tegen welke we de voorgaande dagen ook meerdere keren ontmoet hebben.

Het was wel een dag van klimmen en dalen, maar ook van pittoreske plaatsjes en dorpjes van 100 jaar terug. Schitterende vergezichten en super mooi weer, een staalblauwe lucht met een verfrissende wind erbij.

Palas de Rei passeerde we in de middag en uiteindelijk strandde we in het hele mooi stadje Melide, een klein maar gezellig en oud centrum en een gemeente albergue. Dat betekend, heel schoon, mooi en gezellig. Nu zit ik in een hele mooi tuin/terras van een uitspanning tegenover de albergue dit verslag te schrijven.

6 thoughts on “Melide, Spanje

 1. Hoi Cees. Morgen Santiago. Bij mij altijd anti climax. Pas de 5e keer kwam ik er achter dat er in de santiagokapel in de kathedraal elke dag een afsluit ceremonie is. Na de laatste avondmis als de kathedraal sluit. Mogen alleen de pelgrims met credentiaal binnen blijven. Dan kun je je getuigenis geven. Voor mij een goede afsluiting. Geniet verder van de tapasbars. Heerlijk. Bienvenido en santiago.

 2. Wat zal je het gaan missen!! Toi toi toi met de laatste loodjes !!! Ps en wij de verslagen en foto’s ! 😉

 3. Hallo Cees, ja gaat nog verder fietsen hè Cees, gisterenavond had ik Mies aan de telefoon, ik vroeg aan haar waarom naar Finisterre? Zij vertelde mij dat dat een traditie is voor pelgrims, gooien ze hun schoenen weg, want je kunt niet verder, niet je fiets in de zee gooien hoor! En zij wees mij op de site van Theo, hij heeft goed uitgelegd wat het wierook slingeren betekend, stinkende pelgrims vroeger, zullen jullie geen last van hebben. Dus wij blijven nog een paar dagen uitkijken naar je leuke verslagen, voor nu weer veel plezier, en genieten maar weer. Morgen een mooie dag in Santiago de Compostela . Doeg Cees, groeten. Van John en Annelies

 4. Hoi Cees, als je dit leest ben je als het goed is in Santiago aangekomen. Ik ben benieuwd hoe dat wierrook slingeren is. Ik heb het wel eens op een foto gezien het ziet er dan indrukwekkend uit. Ik ben ook benieuwd naar het verhaal achter je steen.
  Succes met de finale rit naar Finisterre.

 5. Hoi Cees,

  Doel bijna bereikt ! Fantastisch hoor, geniet nog even daar van al het natuurschoon en het mooie weer. Hier in Nederland is het knudde, maar als je volgende week terugkomt,heb je kans, dat je in een zomers Nederland aankomt !
  Groetjes Maxim en Vera

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.